Kapotte wasmachine? Zo krijg je ‘m weer aan de praat

Het kan de beste overkomen: opeens heb je een kapotte wasmachine. Onhandig, want zonder deze machine geen schone kleren, fris beddengoed en verse handdoeken. Daarom wil je het probleem natuurlijk zo snel mogelijk weer verhelpen. Meteen nieuw witgoed aanschaffen is nogal wat. Gelukkig zijn er ook andere, betaalbare opties om de wastrommel weer aan de praat te krijgen. Vaak is het mankement namelijk eenvoudig te verhelpen met een nieuwe set koolborstels.

Een kapotte wasmachine met versleten koolborstels repareren

In veel gevallen kun je de defecte wasmachine zelf goedkoop repareren. Meestal zijn versleten koolborstels namelijk de veroorzakers van het euvel. Signalen die daarop wijzen:

  • De motor hapert;
  • Als de wasmachine tikt, maar niet draait;
  • Je hoort een knetterend geluid;
  • Als de wasmachine water geeft, maar niet draait.

De borstels zitten bij de motor. Meestal zit de motor onderin het wasapparaat. Daar kom je het makkelijkst bij vanaf de achterkant. Weet je niet helemaal zeker waar je moet kijken? Pak dan de handleiding erbij om de motor te lokaliseren. Let op: trek eerst de stekker uit het stopcontact en draai de kraan dicht voordat je begint met het openmaken van je witgoed. Zo kun je veilig aan de slag. 

Zo vervang je de koolborstels van je kapotte wasmachine

Heb je de motor gevonden? Dan kun je beginnen met het vervangen van de koolborstels. Begin eerst met het losmaken van de bedrading. Dit doe je het makkelijkst met een tang. Trek de draden met de tang voorzichtig uit de koolborstelbehuizing. Doe dit voor beide borstels. Schroef daarna de koolborstels los en haal ze uit de machine. Vanaf nu is het appeltje eitje. Zet de nieuwe borstels op hun plek, schroef ze vast en monteer de draadjes. Tip: maak voordat je begint een foto waarop je de aansluiting duidelijk ziet. Dan kun je na de montage even checken of alles weer goed op z’n plek zit. Al met al is het klusje zo gepiept.

De juiste koolborstels bestellen 

Om de goede set koolborstels te krijgen, is het belangrijk dat je het merk en typenummer bij de hand hebt. Meestal vind je deze gegevens op de voorkant van de wasmachine en in het instructieboekje. Vervolgens kun je op onze website de juiste koolblokjes erbij zoeken. In een paar stappen heb je nieuwe koolborstels voor bijvoorbeeld je wasmachine van Bosch of Siemens. Staan de borstels die jij nodig hebt er niet tussen? Vul dan ons formulier in en wij gaan voor je op zoek. We adviseren je beide koolborstels tegelijkertijd te vervangen, omdat ze over het algemeen dezelfde slijtsnelheid hebben.

Ga direct naar onze pagina met koolborstels voor wasmachines en bestel je binnen een paar klikken de juiste borstelset.