Wat zijn koolborstels?

Koolborstels voor Makita boormachines, Hitachi schuurmachines en Bosch zaagmachines: Koolborstels zijn essentieel voor de goede werking van geborstelde elektromotoren, zoals in boorhamers, schaven, heggenscharen, slijpmachines. Ze worden ook gebruikt in huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, föhns en scheerapparaten. Met borstelhouder, veer, aansluiting of alleen koolstof. Koolborstels verschillen op basis van het merk en het typenummer van de machine maar ook aan de hand van de volgende kenmerken:

  • Afmetingen
  • Type borstel
  • Afbeelding

Wat zijn koolborstels van een motor?

Koolborstels zijn onderdeel van een elektromotor op draagbare gereedschappen zoals boormachines, slijpmachines, schaafmachines, trimmers, cirkelzagen of schroefmachines. Maar daarnaast zijn ze ook te vinden in stofzuigers, wasmachines, scheerapparaten, föhns, espressomachines of vorkheftrucks.

Koolborstels zorgen voor de doorgang van elektriciteit naar de rotor (het roterende deel), en zijn geïnstalleerd op het vaste deel van een motor. Ze zorgen ervoor dat er vonkvrij wordt geschakeld. Het grafiet heeft, afhankelijk van de de motor, een samenstelling met een bepaald percentage kool en/of koper. Omdat het grafiet zachter is dan de commutator slijt deze minder en heeft het roterende deel een langere levensduur.

Een koolborstel is daarom zo gemaakt, dat hij gemakkelijk te vervangen is. De borstels werken in paren en slijten omdat ze onderhevig zijn aan wrijving. De koolborstels staan permanent in contact met de collector of sleepringen.

Waar bestaan koolborstels uit?

Koolborstels, ook wel kolen of borstels genoemd, zijn samengesteld uit grafiet en zijn er in verschillende soorten. Ze kunnen worden uitgerust met een veer, een aansluiting, een aansluiting met veer of kaal (alleen de borstel, zonder houder of aansluiting).

De koolborstels zijn er in verschillende afmetingen en vormen. Voornamelijk vierkant of rechthoekig, maar soms zijn ze rond en hebben soms groeven voor de geleiding in de machine.

Verschil tussen een ‘brushed’ motor en een ‘brushless’ motor

Niet alle elektromotoren hebben koolborstels. Er zijn tegenwoordig ook koolborstelloze of ‘brushless’ motoren. Het voordeel van een borstelloze motor is dat er bijna geen onderhoud aan gepleegd hoeft te worden. Deze zijn echter wel duurder in aanschaf. Het voordeel van een geborstelde motor is dat deze vaak goedkoper in aanschaf zijn, compacter in omvang en meer vermogen kan genereren.

De verschillende kenmerken

Er zijn bijna net zoveel koolborstels als er motoren zijn. Om deze reden en om de juiste koolborstels voor uw elektrisch gereedschap te kiezen, moeten verschillende parameters in overweging worden genomen:

  • de afmetingen
  • het type aansluiting
  • de kwaliteit van het grafiet en de spanning

De afmetingen van de koolborstels

Afmetingen worden weergegeven in breedte, diepte en lengte en worden uitgedrukt in millimeters(mm).

Het type aansluiting

Koolborstels met aansluiting Koolborstels met veer en aansluiting Koolborstels met veer KoolborstelsKoolborstels voor vorkheftrucks

De kwaliteit van het grafiet en de spanning

Het toerental, de voedingsspanning, de stroom etc. beïnvloeden de kwaliteit van het grafiet. Bij een verkeerde keuze zullen er veel vonken te zien zijn of zelfs oververhitting van de motor. Zo is de kwaliteit van het grafiet in de koolborstel van een vorkheftruck anders dan de koolborstel van een föhn.

met of zonder automatische stop

De meeste van onze koolborstels hebben twee varianten. Een mét automatische stop en een zonder automatische stop. Een koolborstel met automatische stop erin is gemaakt om de motor te beschermen tegen onnodige schade. Wanneer de koolborstel versleten is, zal een kleine veer uitzetten zodat de motor stopt met lopen.